Criminelen vroegen afgelopen jaren aan ruim één op de tien boeren in Noord-Nederland, dat wil zeggen in de negen provincies boven de rivieren, om een loods of stal te verhuren. Dat blijkt uit een enquête van LTO-Noord. Dat het om drugscriminelen gaat, is niet vaak direct duidelijk. Bovendien zegt 30 procent die signalen waarschijnlijk niet te herkennen schrijft AGraaf. Ook zijn er meer Ketamine labs in opkomst, productie XTC nog op nummer 1.
Vastgoedeigenaren worden steeds vaker onder druk gezet om te verhuren. Drugscriminelen hebben tenslotte vastgoed nodig voor hun bedrijfsprocessen. Criminelen maken misbruik van de soms kwetsbare financiële situatie van (landbouw)bedrijven. Een drugslab, hennepplantages, een heuse martelcontainer, een dode.
De onzekere toekomst van boeren zorgt ervoor dat ze overstag gaan en hun bedrijfsruimte verhuren aan criminelen. Soms ook zonder te weten dat het om drugscriminelen gaat. De problemen beperken zich niet tot de bedrijven zelf. De buitengebieden zijn ook in trek als het gaat om de dumping van chemisch afval en drugsafval. Zeg NEE als je het niet vertrouwt, melden aan Politie helpt. Zorg voor een goed huurcontract en maak zélf een kopie van het originele ID-bewijs. Neem nooit contante betalingen aan en zorg ervoor dat u altijd toegang houdt tot uw pand. Gedegen screening blijft essentieel.
Veilig verhuren middels screening van vastgoed voorkomt faciliteren door drugscriminelen. Na het aantreffen van drugslabs of hennepkwekerijen is de verhuurder hoofdverdachte en is de schade enorm. Minder drugscriminelen in vastgoed reduceert drugsafvaldumping in de buitengebieden en is beter voor het milieu. Drugspandsluiting is aan de orde van de dag. Stichting Bestrijding en Woonfraude & Hennepteelt [SBWH] helpt gedupeerde vastgoedeigenaren met ontsluiting van het pand en verhalen op mogelijke dader.
Melden van verdachte situaties kan via Politie, Meld Misdaad Anoniem of Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt www.sbwh.nl info@sbwh.nl 085-273 52 77