Er is duidelijk één conclusie te trekken: In 80% van de hennep dossiers is gebleken dat de huurder niet of onzorgvuldig is gescreend door of de makelaar/verhuurbemiddelaar of de verhuurder.
Nog steeds wordt verhuurd via advertenties op marktplaats waarbij de verhuurder direct een huurovereenkomst aangaat met een huurder. Ook is duidelijk te zien dat verhuurbemiddelaars onvoldoende screenen of zich er erg makkelijk van afmaken met een simpele digitale screening.
Een andere trend is dat door verbetering van de betere digitale screeningen waarvan vooral branche-aangesloten makelaars gebruik maken het aantal ‘slechte’ huurders is afgenomen. Voornaamste reden is het gebruik van apps waarmee identiteitsbewijzen kunnen worden gecontroleerd.
Wat ook duidelijk waarneembaar is, is dat er vaker gebruik gemaakt wordt van extra screening door externe bedrijven. Deze bedrijven bezitten een zogenaamde POB-vergunning (Persoonlijke Opsporings Bevoegdheid) en kunnen veel meer informatie die de kandidaat-huurder aanlevert controleren.
Bij de keurmerkhouders van de Stichting VerhuurVeilig is in het afgelopen jaar geen enkel incident geweest betreffende hennepteelt of ander onrechtmatig gebruik van het gehuurde.
Wel is bij deze keurmerkhouders een groter aantal vervalste bescheiden onderschept (loonstroken, werkgeversverklaringen en gemanipuleerde bankoverzichten) ontvangen en zijn deze als gemanipuleerd herkend waardoor de huurtransactie niet is doorgegaan. Kennis en vakbekwaamheid is dus essentieel.
Het ideale toekomstbeeld is dat het vak van makelaar weer een beschermd beroep wordt waarbij de makelaars aangesloten zijn bij een branchevereniging voor de garantie van vakbekwaamheid en bij het Keurmerk VerhuurVeilig voor de transparantie van het verhuurproces.
Hopelijk is dan ook met de overheid overleg mogelijk om de negatieve uitwassen van de Opiumwet te bespreken zoals sluiting van panden waarbij vaak de verkeerde partij wordt getroffen.
Alex Vooren
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH.nl]
Voorkom ondermijning en woonfraude in vastgoed door te verhuren middels de methode [screening e.d.] die Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt hanteert. Door middel van controle, voorlichting en educatie wil deze onafhankelijke stichting de verhuurmarkt veiliger, transparanter en minder fraudegevoelig maken. Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] ongewenste verhuurpraktijken in de verhuurmarkt aanpakken door middel van preventie en de faciliteerders van woonfraude aan te pakken, denk vooral aan malafide verhuurmakelaars die de onderwereld helpen aan woningen en bedrijfspanden.
Voor meer informatie over goed verhuurderschap, screening, educatie en veilig verhuur kunt u contact opnemen via T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl