De sluiting van panden op basis van artikel 13-B Opiumwet (Damocleswetgeving) heeft tot doel om vanuit de overheid te laten zien dat bijvoorbeeld het produceren en verhandelen van drugs vanuit een woning of bedrijfspand niet wordt getolereerd.
Een ander argument is gevaarzetting voor de omgeving en het herstellen van de rust en terugkeren naar de oude situatie (lees: voordat het vervaardigen/telen van drugs of de handel begon)
Wat is de praktijk:
Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de misstanden of de bewoner / huurder zelf in de woning verblijft of niet.
Een sluiting van enkele maanden door de gemeente raakt de criminelen niet
Criminelen die een pand huren en er niet wonen maar deze enkel en alleen gebruiken voor hun illegale activiteiten , hebben geen last van de sluiting. De enige die daar last van heeft is de eigenaar / verhuurder.
Dan stelt de overheid dat de eigenaar /verhuurder gebrek aan toezicht heeft gehouden op zijn verhuurd vastgoed. Dus de overheid stelt kennelijk een norm maar wat die norm precies inhoudt, is onbekend. Dat kan per gemeente verschillen en zelfs per situatie.
Zelfs als de verhuurder zelf de illegale activiteiten ontdekt en meldt bij de politie, gaat het pand dicht. Van enige differentiatie is geen sprake terwijl de wetgeving erop gericht is dat ieder dossier individueel getoetst wordt.
Nu gaan zelfs gemeenten de hypotheekbanken inlichten over de aangetroffen activiteiten, ongeacht of de verhuurder bij deze handelingen betrokken is. Het aparte is dat bij woningcorporaties hier nimmer sprake van is.
En wat als de verhuurder het slachtoffer is geworden van een malafide verhuurbemiddelaar. Dan nog gaat het pand dicht. De malafide verhuurbemiddelaar wordt niet aangepakt door de overheid en gaat dus vrij uit terwijl deze toch een spilfunctie heeft in het verhuurproces en dus de onderwereld faciliteert.
De burgemeester van de Gemeente Oude IJsselstreek, de heer Van Dijk heeft in een specifiek geval een mooie oplossing gevonden. Hij vond dat sluiting geen recht deed aan de situatie en heeft een informatieavond georganiseerd voor verhuurders en makelaars waarbij de verhuurder die getroffen was door criminele activiteiten zijn verhaal vertelde. Dit had een veel grotere preventieve werking dan de sluiting van het pand. Deze actie zou navolging moeten krijgen bij andere gemeenten.
Een grote preventieve werking betekent het minder belasten van handhaving en opsporing, minder schade aan vastgoed.
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] zet zich in voor een transparante verhuurmarkt met vakbekwaamheid en een transparant verhuurproces en de hoogste graad van screening uitvoeren.
Neem voor meer informatie contact op via:
T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl