De politie ziet een enorme toename van het aantal levensgevaarlijke situaties rond drugslabs, met name in woonwijken. In de eerste zes maanden van dit jaar vonden er dertien ernstige incidenten plaats, waarbij tien doden en vijf gewonden vielen schrijft de Volkskrant.
Het voorkomen van het faciliteren van vastgoed door drugscriminelen bereikt u middels een gedegen screening, het gebruik van gezond verstand [onderbuikgevoel].
In het bestrijden van drugsoverlast worden bij gemeenten convenanten afgesloten tussen de overheid, energiemaatschappijen en woningcorporaties en in enkele gevallen kunnen verhuurmakelaars hierin participeren. Ook de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] heeft gevraagd bij iedere gemeente om convenantpartner te mogen worden maar dit is in alle gevallen afgewezen omdat SBWH geen verhuurder is schrijft SBWH.
Ook de particuliere verhuurder kan geen convenantpartner worden; vaak wordt deze weggezet als huisjesmelker terwijl woningcorporaties steevast worden betiteld als bonafide verhuurder.
Het voordeel van het zijn van convenantpartner is dat, indien er bijvoorbeeld een hennepplantage wordt aangetroffen in een pand van een partner, deze NIET wordt gesloten op basis van de zogenaamde Damocleswet. Uitgegaan wordt dat een convenantpartner alles doet om te voorkomen dat er een hennepplantage gevestigd wordt.
Wat vreemd is dat de particuliere verhuurder hetzelfde doet maar dan wel geconfronteerd wordt met sluiting van een pand.
Er zijn veel schrijnende gevallen bekend, ook van particuliere verhuurders, die door huurachterstanden, wietkwekerijen, vernielingen en sluiting van hun [drugs]panden berooid achterblijven. Een taak voor politici om de wetgeving hieromtrent te veranderen? Of aanpassing lokaal beleid? Inzetten op preventie? Verhuur dus veilig of verhuur niet!
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] geeft verhuurmakelaars en -bemiddelaars de mogelijkheid keurmerkhouder te worden. Hiervoor dienen zij aan een aantal vooropgestelde eisen te voldoen. Met dit keurmerk laten ze zien dat zij een hoge kwaliteit van dienstverlening bieden en zich houden aan hun beloftes. Samen met de SCVM wordt het Keurmerk Verhuur Veilig uitgedragen. Op de website van SCVM vindt u de voorwaarden en eisen waaraan verhuurmakelaars en – bemiddelaars moeten voldoen. Naast civielrechtelijke ondersteuning bij problemen verzorgt SBWH educatie om woonfraude te voorkomen. Onder de knop :zoek keurmerkhouder” vindt u een overzicht van de verhuurbemiddelaars en –makelaars die het keurmerk mogen voeren
Voor meer informatie, educatie en preventie kunt u contact opnemen met Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl