Publiek/private samenwerking is van algemeen belang om de verhuurmarkt ‘schoon’ te maken en te houden. Helaas houden organisaties en de overheid de touwtjes strak in handen. Samenwerking om fraude, witwassen, woonfraude en ondermijning aan te pakken is dan ook een utopie. Lees hierover een schrijnend voorbeeld:
Na een anonieme tip is onderzoek verricht naar een woning waar geconstateerd is dat er een hennepkwekerij is gevestigd In opdracht van de vastgoedeigenaar is de onderzoeker naar het pand gegaan. Met o.a. een warmtebeeldcamera is een hennepkwekerij geconstateerd. Verklaringen van omwonenden etc .. alles is vastgelegd. Komt de onderzoeker bij de politie: willen ze hem aanhouden voor huisvredebreuk….. het is een kwestie van prioriteit…
Vandaag is de plantage geruimd… maar de onderzoeker was niet welkom volgens de politie, ook niet als vertegenwoordiger van de eigenaar… Dit is de enige gemeente waarin dit zo plaatsvindt (en dit is niet de eerste keer) in andere gemeenten is over het algemeen de samenwerking met de politie prettig. Lees ook dit item: Ondanks hennepkwekerij vrijspraak terwijl verdachte wist wat er gaande was
Dit is het verhaal: Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] heeft alle procedures gevoerd tegen de huurder en uiteindelijk heeft de familie de schade betaald. In het woonhuis waar deze huurder gewoon woonde, was de meterkast half ontmanteld om stroom te kunnen leveren aan de loods.
In gesprekken met de huurder gaf hij toe dat hij de loods had onderverhuurd en wist wat er gaande was maar alleen erg bang was voor ‘die jongens’ .
Criminelen hebben vrij baan op huurmarkt via malafide makelaars:
Criminelen kunnen in Nederland makkelijk aan een huurwoning komen dankzij malafide makelaars en bemiddelaars. “Iedereen kan zich makelaar noemen”, zegt Alex Vooren van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt. Luister hier naar de uitzending van Pointer op NPO Radio 1
Samenwerking van publieke en private partijen [VBO Makelaars] zou de pakkans van drugscriminelen kunnen vergroten. Wietplantages worden succesvol opgerold en telers aangehouden, maar de omvang van de hennepteelt blijft enorm groot. Het blijft dweilen met de kraan open. Tevens is de opsporingscapaciteit bij de politie onvoldoende schrijft RTLnieuws na een interview met Wijkagent Hans Hoekman.
Verhuur daarom veilig middels brancheorganisaties. Zo voorkom je allerlei vormen van woonfraude! Meer informatie en melden van verdachte situaties kan middels Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH ]