Hoe zorgen criminelen ervoor dat hun criminele geldspoor niet naar hen is toe te leiden? Door de
inzet van geldezels. Geldezels, ook wel money mules of katvangers genoemd, vormen een cruciale schakel in criminele netwerken en zijn onlosmakelijk verbonden aan gedigitaliseerde criminaliteit. Het zijn personen, vaak jongeren, die hun bankrekening en pinpas, al dan niet bewust, laten gebruiken voor witwas doeleinden. Criminelen gebruiken de bankrekening van de geldezel om het geld van hun slachtoffers naar zichzelf door te sluizen. Het crimineel verkregen geld wordt in veel gevallen zo snel mogelijk contant opgenomen. Hiermee wordt het spoor naar de crimineel onderbroken. Voor de geldezel betekent dit een pakkans van 100%.
Ook in de verhuurwereld worden katvangers gebruikt om vastgoed te huren. Mocht in dit verhuurde vastgoed drugscriminelen geconstateerd worden is de huurder [katvanger] aansprakelijk. En een ‘kale kip’ kan je niet plukken. Huiseigenaar is dan ook de gedupeerde en draait voor alle onkosten op!
Veilig verhuur is essentieel ter voorkoming van ondermijning.Verhuur veilig middels bij brancheorganisaties aangesloten verhuurbemiddelaars, zij onderscheiden zich door een zeer uitgebreide screening van de verhuurder en een transparant verhuurproces. Panden die door makelaars/vastgoedeigenaren aan katvangers worden verhuurd met hennepkweek of witwaspraktijken als doel: het is de harde realiteit. Een zorgelijke situatie, vindt de Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt. “Maar makelaars/vastgoedeigenaren kunnen al een enorme slag slaan door goed op te letten en hun onderbuikgevoel te laten spreken.
U kunt contact opnemen middels voor meer informatie over veilig verhuren, gedegen screening kandidaat huurders, educatie, en business partners via
E-mail 24/7: info@sbwh.nl
Telefoon: 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)