Drugslabs worden gebruikt om illegale drugs te produceren, en het productieproces vereist het gebruik van diverse chemische stoffen. Deze stoffen kunnen zeer giftig, ontvlambaar of explosief zijn. De combinatie van deze stoffen en het gebrek aan professionele apparatuur en training vergroot het risico op chemische lekkages, branden en explosies. Mensen die drugslabs exploiteren hebben vaak geen formele chemische achtergrond of training. Dit betekent dat ze mogelijk niet op de hoogte zijn van de juiste veiligheidsmaatregelen en procedures om met gevaarlijke chemische stoffen om te gaan. Onjuiste menging of behandeling van stoffen kan leiden tot gevaarlijke chemische reacties. Zowel in woonhuizen alsook bedrijfsruimten worden drugslabs met regelmaat aangetroffen en ontmanteld.
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWHnl] benadrukt dan ook om veilig verhuren als prioriteit te zien en controle uit te oefenen in verhuurde panden/kamers. Criminelen maken graag gebruik van vastgoed om bijvoorbeeld wapens, drugs en crimineel geld op te slaan en voor productie. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in de woonomgeving én grote problemen voor de verhuurder. Met een landelijke campagne tegen vastgoedcriminaliteit zet ook Meld Misdaad Anoniem zich in om de bewustwording en meldingsbereidheid te verhogen.
Signalen van drugslabs:
- activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
- onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
- een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak
- jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën of IBC 1.000 liter containers
- afgeschermde deuren of ramen (met purschuim)
- afzuiginstallaties via het dak
- overmatige beveiliging met camera’s
Je kunt ook andere signalen kwijt:
- afvoer van drugsafval via het riool of mestkelders
- huurders die alleen contant geld betalen
- bedrijf zonder klandizie of online profilering (website)
- huurders die zich niet identificeren en afspraken niet vastleggen
- onbekende tussenpersonen die zaken regelen (verhuurmakelaars, notarissen)
- onlogische bedrijfsvoering (geen klandizie of website)
SBWH kan [juridische]ondersteuning geven en verhalen op dader!. Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] verzorgt educatie en de screening van kandidaat-huurders in samenwerking met particuliere onderzoekers.
Alle documenten zoals loonstroken, ID-bewijzen bankafschriften etc worden handmatig
gecontroleerd. Voor meer informatie kunt u het contactformulier invullen.
Daarnaast geven wij deskundige bijstand voor de keurmerkhouders van VerhuurVeilig [www.scvm.nl]. Kijk ook eens op de vernieuwde website van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWHnl].
E-mail 24/7: info@sbwh.nl
Telefoon: 085-273 52 77 twitter @SBWHnl LinkedIn