In sommige gevallen kan een druggerelateerde overtreding voldoende zijn om een sluiting van een pand te rechtvaardigen. Dit kan met name het geval zijn wanneer er sprake is van ernstige overlast door de aanwezigheid van drugs in het pand.
In Nederland kan een burgemeester op grond van artikel 13b van de Opiumwet een pand sluiten wanneer er sprake is van drugshandel of het faciliteren daarvan. Dit wordt ook wel de “Wet Damocles” genoemd. De burgemeester kan deze bevoegdheid gebruiken om de openbare orde en veiligheid te beschermen en te voorkomen dat het pand verder wordt gebruikt voor criminele activiteiten.
Het sluiten van een pand op basis van drugsovertredingen is echter wel een ingrijpende maatregel, die niet zomaar genomen kan worden. De burgemeester moet hierbij een zorgvuldige belangenafweging maken en kan bijvoorbeeld rekening houden met de impact op de bewoners en ondernemers van het pand.
Vastgoedeigenaar draait op voor de schade aan zijn vastgoed en draait op voor boetes!
Als vastgoedeigenaar ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van je vastgoed. Dit betekent dat je inderdaad opdraait voor eventuele schade aan je vastgoed, bijvoorbeeld als gevolg van drugsovertredingen die daar hebben plaatsgevonden. Ook kan het zijn dat je als eigenaar boetes opgelegd krijgt als gevolg van deze overtredingen.
Het is daarom belangrijk als vastgoedeigenaar om maatregelen te nemen om drugsovertredingen in je pand te voorkomen en te signaleren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van camera’s of het aansluiten bij een buurtapp om verdachte activiteiten te melden. Ook kun je als eigenaar in gesprek gaan met huurders en duidelijke afspraken maken over het niet toestaan van drugsovertredingen in het pand.
Als er toch drugsovertredingen plaatsvinden, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en om te voorkomen dat de burgemeester tot sluiting van het pand overgaat. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van een advocaat of door het nemen van maatregelen om de overtredingen te stoppen en te voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw plaatsvinden.
Het is mogelijk dat een verhuurbemiddelaar aansprakelijk wordt gesteld als hij onvoldoende screening heeft toegepast bij het verhuren van een woning. De verhuurbemiddelaar heeft een zorgplicht jegens zowel de verhuurder als de huurder en moet daarom redelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan bij de huurovereenkomst.
Als de verhuurbemiddelaar bijvoorbeeld geen achtergrondcontroles heeft uitgevoerd op potentiële huurders en de huurder vervolgens betrokken blijkt te zijn bij illegale activiteiten of ernstige overlast veroorzaakt, kan de verhuurbemiddelaar hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Het is daarom belangrijk dat verhuurbemiddelaars voldoende screening toepassen en hun zorgplicht serieus nemen om problemen te voorkomen en de belangen van alle betrokken partijen te beschermen.
Veilig verhuren hoe doe je dat?
Veilig verhuren is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw vastgoed niet gebruikt wordt voor illegale activiteiten en om de veiligheid van jouw huurders te waarborgen. Hieronder vind je enkele tips om veilig te verhuren:
- Screen jouw huurders: Voer een zorgvuldige screening uit van jouw huurders, bijvoorbeeld door een referentiecheck, kredietcheck en/of identiteitscontrole. Zo kun je ervoor zorgen dat je geen huurders binnenhaalt die mogelijk betrokken zijn bij illegale activiteiten.
- Maak duidelijke afspraken: Maak duidelijke afspraken met jouw huurders over wat wel en niet is toegestaan in het pand. Dit kan bijvoorbeeld worden opgenomen in de huurovereenkomst. Spreek ook af dat je het recht hebt om het pand te inspecteren op eventuele overtredingen.
- Onderhoud het pand: Zorg ervoor dat het pand goed wordt onderhouden en dat er geen achterstallig onderhoud is. Dit kan het risico op schade en illegale activiteiten verminderen.
- Plaats camera’s: Plaats camera’s in en rondom het pand, zodat je verdachte activiteiten snel kunt signaleren. Dit kan ook afschrikwekkend werken voor potentiële overtreders.
- Wees alert: Houd jouw ogen en oren open en wees alert op verdachte activiteiten in de buurt van jouw pand. Meld verdachte situaties bij de politie en informeer jouw huurders hierover.
- Werk samen met anderen: Werk samen met andere vastgoedeigenaren en/of buurtbewoners om de veiligheid in de buurt te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld een buurtapp oprichten om verdachte situaties te melden.
Door deze maatregelen te nemen kun je als vastgoedeigenaar een veilige omgeving creëren voor jouw huurders en het risico op illegale activiteiten in jouw pand verminderen.
Kijk voor meer tips over veilig verhuren, screening kandidaat , Businesspartners en educatie via Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH]. Zo voorkom je ondermijning en vastgoedfraude! Melden van verdachte situaties kan via Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt www.sbwh.nl info@sbwh.nl 085-273 52 77