U vindt dat de criminelen zelf moeten opdraaien voor de vernietiging van xtc-laboratoria en hennepkwekerijen. Niets mis met uw standpunt.
Echter, de slachtoffers van deze criminele praktijken zijn de verhuurders. Hun panden gaan op slot, zij krijgen bestuurlijke boetes en vaak ook de ruimingskosten terwijl zij geen weet hebben van hetgeen in hun pand(en) gebeurt. De overheid stelt dat je als verhuurder zorgplicht hebt en behoort te weten wat er in verhuurd vastgoed gebeurt. Maar hoe? De privacywetgeving staat een deugdelijke controle in de weg.
Menig ijverig gemeenteambtenaar van afdeling Handhaving roept dat dan dat je als verhuurder, als je niet wordt toegelaten, je de politie moet inschakelen. In hetzelfde krantenartikel stelt u zelf dat er te weinig capaciteit is om drugscontroles op festivals uit te voeren. Dus de politie komt helemaal niet in actie als een verhuurder belt dat zijn huurder hem niet toelaat tot het pand.
Bovendien is een standaard antwoord van de politie dat als een huurder geen inspectie laat uitvoeren, dit een civiele kwestie is en daar is de politie niet voor De Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH) pleit al jaren voor de rechten van de echte slachtoffers van criminelen. De verhuurders worden, naast de bestuurlijke boetes en sluiting ook geconfronteerd met de schade aan het verhuurd vastgoed. Zelden lukt het om zich als verhuurder en slachtoffer te voegen i het strafproces. Want de mores in Nederland is dat je als verhuurder medeplichtig bent omdat je zogenaamd gefaciliteerd hebt (lees: je hebt een huis verhuurd) Dus als verdachte kan je je niet voegen als slachtoffer.
Ook wordt schade aan het vastgoed niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Dus de schade moet civielrechtelijk verhaald worden, hetgeen een lang proces is. SBWH pleit voor een landelijk systeem van screening van kandidaat-huurders en van verhuurbemiddelaars zodat aan de voorkant minder kans is op het faciliteren van de criminelen. Voorts moet er duidelijk worden aan welke eisen gesteld worden aan de zorgplicht van verhuurders zodat het ook voor hen duidelijk is wat de overheid wil. Maar dan moeten de eisen niet in strijd zijn met de diverse wetgevingen die van toepassing zijn.
SBWH nodigt u hierbij uit om over alle mogelijkheden van gedachten te wisselen.
Interessant voor u om te lezen en het interview te bekijken via Een Vandaag: Verzekeraars en banken keihard bij hennepteelt, ook als iemand anders een kwekerij heeft in je pand.
Hoogachtend,
Alex Vooren SBWH
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt www.sbwh.nl
Email: info@sbwh.nl
Telefoon: 085-273 52 77