
1 op de 3 denkt dat mensen in hun buurt betrokken zijn bij criminele zaken, maar men doet niet snel melding. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 leden van het Opiniepanel. Sinds januari loopt er een campagne die burgers alerter moet maken op verdachte praktijken in hun buurt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemt de urgentie groot. Explosies, schietpartijen, drugsafval in woonwijken komen de laatste tijd vaak voor, laat ook het onderzoek van EenVandaag zien.
Er worden behoorlijk veel wietkwekerijen opgerold in Nederland. De meldingsbereidheid neemt af omdat verhuurders altijd geconfronteerd worden met sluiting van hun pand bij hennepteelt. De praktijk is dat de huurder door de verhuurder wordt aangesproken om ‘op te hoepelen’ met zijn plantage zonder interventie van de politie. Het risico bestaat dat vastgoed voor maanden gesloten gaat worden [Wet Damocles] en de juridische en financiële nasleep is enorm. Het is weer de ‘papieren’ waarheid die hoogtij viert.
Ontdekt u tijdens een verhuurproces zaken de het daglicht niet kunnen verdragen, ziet u of hoort u over criminele invloeden en activiteiten in de vastgoedsector neem dan contact op met de Vertrouwenspersoon Vastgoedsector! Alle gesprekken met de vertrouwenspersoon zijn strikt vertrouwelijk en er worden geen verslagen gemaakt. Mocht u een melding doen dan heeft u als melder altijd de regie over deze melding. Al uw verhalen / meldingen zijn vertrouwelijk en worden niet vastgelegd in verslagen of rapporten.
Het doel van de functie is om de meldingsbereidheid vanuit de vastgoedsector te vergroten en zorg te dragen dat meldingen direct bij het juiste loket worden gedaan.
De vertrouwenspersoon zorgt ook voor een ‘warme’ overdracht van de melding. Deze positie wordt mede ondersteund door de drie brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Alex Vooren en Martin Benjamin, beide werkzaam bij de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH) voeren samen deze functie.
.De vertrouwenspersoon zorgt ook voor een ‘warme’ overdracht van de melding.
Daarnaast dient de vertrouwenspersoon als sparringpartner inzake voorlichting over preventie en over de te volgen procedures.
We zijn beschikbaar voor het aanhoren van uw verhaal, tips en advies met betrekking tot de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme [WWFT] en kunnen u adviseren hoe om te gaan met de schaduwkanten van de vastgoedsector. Door ons netwerk met instanties kan uw melding behulpzaam zijn om de vastgoedsector veiliger te maken.
Mocht u vragen hebben of een gesprek willen, kunt u de vertrouwenspersoon bereiken op telefoonnummer 085 087 86 76 of middels het contactformulier op de site van Vertrouwenspersoon Vastgoedsector [www.vpvastgoedsector.nl]
Hoe zit het met de meldingsbereidheid van [verhuur]makelaars bij schimmige transacties? Het onderzoek ‘Meldingsbereidheid makelaars‘ is uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), in opdracht van Politie Oost-Nederland.
Wilt u meer weten over wat te doen bij aantreffen hennepkwekerij of drugslabs, melden van mogelijke ondermijning kan via Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt. Hoe verhuur je veilig en voorkom je drugscriminaliteit in je vastgoed en andere vragen kunnen wij beantwoorden.
T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl