Een huurder van een kamer in Amstelveen die € 1.100,- per maand betaalde en stichting !WOON inschakelde, bleek uiteindelijk liefst 1.030 euro teveel te betalen: de huur van de kamer moest na een bezoekje van de huurcommissie worden verlaagd van 1.100 naar 70 euro per maand. Bron: AmstelveenZ/!WOON
Vier studenten hebben aangeklopt bij !WOON voor advies, omdat ze vermoedden veel teveel huur te betalen voor een woning. Op papier lijkt het erop dat de studenten gezamenlijk één woning huren, terwijl het in werkelijkheid om aparte kamerhuur lijkt te gaan. Op basis van de puntentelling is de maximale huurprijs van een kamer € 300,-, terwijl ze nu zo’n duizend euro per kamer betalen. Bron: !WOON/AmstelveenZ
Zij betalen torenhoge bedragen voor hun kamer in Amsterdam schrijft het Parool. Dit zijn slechts enkele schrijnende gevallen als het gaat om verhuurgedrag. De woningmarkt staat onder grote druk, ook voor jonge huurders. Studentenwoningen in Amsterdam kosten inmiddels gemiddeld 951 euro per maand, blijkt uit cijfers van het verhuurplatform Kamernet. Wellicht dat een maximumprijs verstandig is.
Voor nu is het verstandig voor studenten/kamerbewoners de huur te checken [puntenstelsel] bij de Huurcommissie.
Als u uw woning tijdelijk wil verhuren moet u goed kijken of dit mag en het juridisch goed regelen. Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag, zoals woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge huur en borg tegen te gaan. Met een verhuurvergunning kunnen aanvullende eisen aan verhuurders worden gesteld zoals een eerlijke huurprijs en tijdig onderhoud van de woonruimte.
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt wil wantoestanden in de verhuurmarkt aanpakken door middel van preventie en het faciliteren van woonfraude aan te pakken, denk vooral aan malafide verhuurmakelaars die de onderwereld helpen aan woningen en bedrijfspanden.
Neem eens contact op voor meer informatie over de methode van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt voor veilig verhuren:
T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl