Met vermoedens over aanwezigheid van mogelijke drugscriminaliteit in woonhuizen en bedrijfspanden melden aan Politie, Meld Misdaad Anoniem en Woningcorporaties schijnt niet goed te werken, het noemen van man en paard is niet alleen voor burgers lastig. De Privacywetgeving bemoeilijkt dit namelijk.
Waarschijnlijk was een druglab de oorzaak van de explosie in Rotterdam vorige week. Een week daarvoor meldden buurtbewoners hun vermoedens al bij de politie. En dat is belangrijk. Hoogleraar ondermijning Emile Kolthoff vertelt bij EenVandaag wat mensen nodig hebben om dit soort meldingen te maken. [Bron: NPO Radio 1]
In het bestrijden van drugsoverlast worden bij gemeenten convenanten afgesloten tussen de overheid, energiemaatschappijen en woningcorporaties en in enkele gevallen kunnen verhuurmakelaars hierin participeren. Ook de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] heeft gevraagd bij iedere gemeente om convenantpartner te mogen worden maar dit is in alle gevallen afgewezen omdat SBWH geen verhuurder is schrijft SBWH.
Ook de particuliere verhuurder kan geen convenantpartner worden; vaak wordt deze weggezet als huisjesmelker terwijl woningcorporaties steevast worden betiteld als bonafide verhuurder.
Het voordeel van het zijn van convenantpartner is dat, indien er bijvoorbeeld een hennepplantage wordt aangetroffen in een pand van een partner, deze NIET wordt gesloten op basis van de zogenaamde Damocleswet. Uitgegaan wordt dat een convenantpartner alles doet om te voorkomen dat er een hennepplantage gevestigd wordt.
Wat vreemd is dat de particuliere verhuurder hetzelfde doet maar dan wel geconfronteerd wordt met sluiting van een pand.
Er zijn veel schrijnende gevallen bekend, ook van particuliere verhuurders, die door huurachterstanden, wietkwekerijen, vernielingen en sluiting van hun [drugs]panden berooid achterblijven. Een taak voor politici om de wetgeving hieromtrent te veranderen? Of aanpassing lokaal beleid? Inzetten op preventie? Verhuur dus veilig of verhuur niet!
Voor het melden van verdachte zaken en meer informatie omtrent educatie en preventie kunt u contact opnemen met Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl