
De onderwereld krijgt daardoor steeds meer grip op de bovenwereld met alle gevolgen van dien. Je kan het vergelijken met [de groei van de Japanse Duizendknoop in je tuin] als je de Japanse duizendknoop in je tuin hebt.. Als je er niets tegen doet, overwoekert het alles!.
Waaraan merk je de invloed van ondermijning…
In winkelstraten komen bonafide ondernemers niet meer aan de bak en komen er steeds meer [winkels waar weinig klanten te zien zijn die doen vermoeden dat er zaken zijn die het daglicht niet verdragen.] die doen vermoeden dat er schimmige winkels die weinig klanten trekken.
Huizen worden via tussenpersonen gekocht en bijvoorbeeld verhuurd aan buitenlandse werknemers… tijdens het verhuurproces komt geen makelaar aan te pas maar wordt het geregeld door bijvoorbeeld een uitzendbureau.
De onderwereld heeft de bovenwereld nodig om geld wit te wassen door bijvoorbeeld te investeren in vastgoed. Schimmige financieringsvormen worden geconstateerd maar [omdat vanwege de privacy] wetgeving het delen van informatie niet mag, is er weinig tegen te doen.
Omdat het informatiemonopolie bij de overheid ligt, kunnen de marktpartijen zoals makelaars, notarissen, taxateurs, banken en onderzoekers geen informatie uitwisselen. Terwijl dit hard nodig is om iets tegen ondermijning te doen.
De overheid hobbelt al jaren achter de feiten aan en neemt nauwelijks adequate maatregelen. Het blijft vooral bij praten, overleggen, vergaderen, plannen schrijven en regeldruk opleggen aan de marktpartijen die niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn, laat staan te handhaven.
Het is opvallend dat de overheid alles schuift onder privacy terwijl dezelfde overheid snoeihard de privacy van melders van fraude schendt.
Bij Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] zijn diverse voorbeelden dat persoonsgegevens van melders van fraude bij criminelen terecht zijn gekomen, niet alleen via de aangifte bij de politie maar ook via advocaten van de criminelen of rechtstreeks van ambtenaren in het kader van transparantie.
De angst om meldingen te doen bij de overheid is zo groot dat er veel te weinig meldingen worden gedaan. De angst om met naam en toenaam in de onderzoek dossiers terecht te komen overheerst. En dan is het nog maar de vraag of de melding wordt opgepakt.
Een melding anoniem doen is lang niet altijd mogelijk. Als de informatie dermate specifiek is dat deze rechtstreeks leidt naar de melder, mag er geen anonieme melding worden opgenomen. En dan is er ook zelden een terugkoppeling vanuit de overheid naar de melder toe.
Willen we met zijn allen een vuist maken tegen ondermijning, dan zal er structureel iets moeten veranderen. En dat begint met vertrouwen in elkaar en samenwerking. Overheid en burgers vertrouwen elkaar niet. En samenwerking is een ander woord voor eenrichtingsverkeer richting de overheid.
Ook informatie-uitwisseling kan uiterst behulpzaam zijn echter de AVG staat deze uitwisseling in de weg. Gelet op de omvang van de ondermijnende activiteiten en de constatering hoever de onderwereld als doorgedrongen is tot de bovenwereld zijn ingrijpende maatregelen noodzakelijk.
Vertrouwenspersoon Vastgoedsector: neem contact op als u verdachte zaken opmerkt!
Het doel van de functie is om de meldingsbereidheid vanuit de vastgoedsector te vergroten en zorg te dragen dat meldingen direct bij het juiste loket worden gedaan.
De vertrouwenspersoon zorgt ook voor een ‘warme’ overdracht van de melding. Deze positie wordt mede ondersteund door de drie brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Alex Vooren en Martin Benjamin, beide werkzaam bij de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH) voeren samen deze functie.
.De vertrouwenspersoon zorgt ook voor een ‘warme’ overdracht van de melding.
Daarnaast dient de vertrouwenspersoon als sparringpartner inzake voorlichting over preventie en over de te volgen procedures.
We zijn beschikbaar voor het aanhoren van uw verhaal, tips en advies met betrekking tot de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme [WWFT] en kunnen u adviseren hoe om te gaan met de schaduwkanten van de vastgoedsector. Door ons netwerk met instanties kan uw melding behulpzaam zijn om de vastgoedsector veiliger te maken.
Mocht u vragen hebben of een gesprek willen, kunt u de vertrouwenspersoon bereiken op telefoonnummer 085 087 86 76 of middels het contactformulier op de site van Vertrouwenspersoon Vastgoedsector [www.vpvastgoedsector.nl]
Neem eens contact op voor meer informatie over de educatie die SBWH kan aanbieden en de screeningsmethode van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt voor veilig verhuren:
T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl