De politie investeert veel van haar menskracht aan de bestrijding van hennepteelt in de woonhuizen in ons land. Waarom? Vanwege brandgevaar en illegale aftakkingen in de meterkast die dit sluimerende gevaar intensief met zich mee dragen. De uitwassen van de softdrugs intrigeren de steden en buurten als een knellende schemering waarin het normale fatsoen steeds verder het onderspit schijnt te delven. Het rechtssysteem wordt ondermijnd.
Als wijkagent in mijn wijken krijg ik geregeld meldingen van vermeende hennepteelt, louche figuren en donkere sinistere affaires. Bekend is dat veel mensen met torenhoge schulden ontvankelijk zijn voor de mooie praatjes van criminelen die wel een hennepzaakje willen opzetten onder het dak van de labiele schuldenaar in spe. Het kost niets meer dan de eerste opbrengsten die ruim naar boven worden afgeroomd volgens de criminele installateurs en boosdoeners.
Mochten de mensen in de hennepwoningen gepakt worden dan is het bedrijfsrisico geheel aan hen toe te rekenen. DE ZZP uit het hennep milieu werkt namelijk zwart, schimmig, brutaal en zonder btw. Garanties tot om de hoek in schril contrast tot de eerdere zonnige financiële praatjes over de risicoloze mega opbrengsten.
Helaas groeit de hennep thuisteelt nog steeds. Kennelijk verkeert Nederland in zwaar weer want ondanks de gevaren en de risico’s gaan veel mensen toch overstag en geven toestemming tot het inrichten van een tomatenplantenkwekerij met smerige geuren en kleuren. Veelal in huurwoningen.
Ik heb in mijn praktijk al woningen volledig in de brand zien opgaan door manipulatie van de elektriciteit, aangelegd door de veronderstelde criminele vakmensen.
Bij ontdekking van hennep worden de huurders zonder pardon uit hun woning gezet onder het zwaard van het Damocles beleid, dat aan gemeenten deze uithuiszetting toestaat. Eigendomswoningen kunnen en worden gesloten op last van de gemeenten daar waar de hennepteelt plaatsvindt.
Diffuus, dit snoeiharde wettelijk middel in tegenstelling tot de softdrugs aanpak en gedoogbeleid waarin alles kan en mag behalve dan de teelt van hennep. Buitenlands clientèle vaart hier wel bij en komen in grote getalen de porties in Nederland in de coffeeshops scoren. De openbare orde raakt steeds meer in het gedrang. Een reële oplossingsgezindheid lijkt ver af.
De politie heeft het er maar druk mee. Hennepteelt op zich is strafbaar en de politie heeft in haar beleid uitgangspunten toegezegd de hennepteelt te bestrijden. Alsof men water naar de zee draagt!
Door misdaad anoniem meldingen regent het steevast meldingen van verdachte panden, situaties, reuk, en mensen die met de handel lijken te wandelen. Er zijn opsporingsregels tot aanpak afgesproken met de Gemeenten, energie leveranciers, het O.M, de belastingdienst, woningverenigingen en de Sociale dienst.
Wie betrapt wordt kan op de blaren gaan zitten, na berechting. De onderwereldfiguren blijven buiten schot, uiteraard.
De politie blijft veel energie spenderen aan deze aanpak. Legaliseren van bepaalde vormen van teelt heeft de tweede kamer der staten generaal nog niet gepasseerd vanwege de politieke weerstand. Er zijn landen om ons heen die stilaan ombuigen en de wietteelt wettelijk (gaan) reguleren. Dit is en blijft een lange moeizame weg met veel te veel juridische valkuilen.
Ik zei het al, als wijkagent krijg ik regelmatig berichten van teelt of hiermee verband houdende kwesties en schemerdonkere activiteiten.
Dan wordt er gerechercheerd in samenspraak met de netwerkpartners die allen hun deel van de inzet bijdragen. Echter, weet dat niet alle zaken opgepakt kunnen worden. Daar zijn het er teveel voor. Ook deze hennep workload moet geagendeerd en gepland worden. Soms kunnen meldingen niet aangepakt worden. Om de doodeenvoudige reden dat de informatie niet genoeg veredeld is of kan worden.
Als meldingen steeds blijven komen en er geen verdachtmakingen zijn dan treed ik als wijkagent op en bezoek de betreffende panden en praat met de bewoners, op een faire open manier.
Ik vertel hen het doel van mijn komst mede en vraag om medewerking aan de betreffende bewoner om de situatie in en rondom de woning te mogen aanschouwen. Mijn doel is om de situatie en de eventuele verdachtmaking helder te krijgen. Als de bewoner akkoord gaat dan tekent hij of zij een formulier voor doorzoeking, een gebruikelijk formulier. Ik doorloop vervolgens alle ruimten binnen en buiten de woning ter vaststelling van hennepteelt of ter overtuiging dat er niets onoorbaars is.
Zo ook jongstleden bij een reeks van misdaad anoniem meldingen van een hennep plantage op een bepaald huuradres, waar geen officiële verdachtmaking gevonden is, na gedegen onderzoek.
Collega Nicky en ik bellen aan de voordeurbel. De bewoner deel ik mede waarvoor we komen en wat het beoogde doel is; het onderzoeken en de huidige situatie vaststellen. De bewoner laat ons toe in zijn woning. Nicky laat het doorzoekingsformulier tekenen. Ik ga opzettelijk niet alleen naar een dergelijke melding i.v.m. mogelijke gevaar zetting of onvoorziene opdoemende zaken. Mocht ik een hennepplantage aantreffen dan krijg ik back-up van de team-jongens verdovende middelen.
Op deze manier kan ik werken zonder de specifieke expertise van het Vedomi team. Ik ga geen onbewoond pand binnen. Ik ken een paar inn’s and out’s. De vereiste expertise heb ik niet in huis.
Aldus bekijken Nicky en ik deze armoedige woning. In principe een woning met minieme geldelijke middelen. De woning lijkt op het huishouden van Jan Steen, de schilder van weleer. Veel waardeloze spullen liggen alom verspreid, ongestructureerd en chaotisch.
In de woning treffen Nicky en ik niets van onze (hennep) gading aan, gelukkig. We praten met de bewoner. Schuldhulpverlening ligt op de loer. Energiebedrijven hebben de stekker uit het stopcontact gehaald. Geen stroom, geen warmte wel een overvloed aan kou en kilte. Jeetje.
Ik vraag aan de bewoner waarom mensen uit de buurt zouden kunnen veronderstellen dat er een hennepplantage op dit adres zou zijn. De bewoner laat mij de schuur zien. In de schuur staat een benzine aggregaat. S ’avonds laat wordt dit aggregaat aangezet om ietwat warmte te kunnen opwekken en om een wasje te kunnen draaien. Het aggregaat zal wel ietwat herrie veroorzaken. Dit is voor de buurt het sein van actuele criminele activiteiten.
Normaal kijken wij in de meterkast op een aftakking. Nu niet. De stroom is van rechtswege afgeknepen, tot op het bot. Ik vraag wat de benzine kost voor het aggregaat. Bijna net zoveel als de normale stroomrekening bij de energie maatschappij. Bizar maar waar.
Nicky en ik praten nog na met de bewoner. Deze is trots aan de buitenkant voor zover ik kan zien. Innerlijk denk ik eerder van niet. Misschien wordt door zijn kopzorgen, menselijke warmte gegenereerd. Niet dus.
Gezondheid en nutsvoorzieningen mis je pas als je er niet meer over beschikt!
De eventuele volgende misdaad anoniem melding op dit adres kan ik niet pareren. Noch kan ik de buurt vertellen wat mijn bevindingen zijn. Tot het tijdstip dat de nutsvoorzieningen weer zijn aangesloten. Ik hoop op de snelle aantocht van de zomerse temperaturen.
De bewoner is achteraf blij gesproken te hebben met zijn wijkagent. Hij heeft mijn naam en zal mij benaderen indien nodig. Ik ben blij dat de winter op zijn retour is. De bewoner moet nu goede keuzes gaan maken in zijn leven. Voor hij het weet is ook nog zijn woning weg wegens wanbetaling.
Lees verder Han Tummers Wijkagent Blogspot