Per jaar wordt er ruim 13 miljard euro crimineel geld witgewassen. Onroerendgoedconstructies blijken daar ideale dekmantels voor. Criminelen maken hiervoor misbruik van poortwachters uit de vastgoedbranche. Alleen samen zorgen wij voor een integere vastgoedmarkt die bestand is tegen criminaliteit schrijf Landelijk Programma Ondermijning Politie.
Gaat u uw woning verhuren of bemiddelt u op de huizenmarkt? Zorg er dan voor dat u met eerlijke potentiële huurders zakendoet. Dit kunt u regelen door altijd de identiteit, herkomst, verblijfstitel, inkomens- en vermogenspositie van de potentiële huurders te controleren. Ook criminelen proberen woningen te huren. Als huizenbezitter of bemiddelaar kunt u daardoor betrokken raken bij strafbare feiten, zoals het witwassen van crimineel geld bij contante betalingen, het onderbrengen van illegale vreemdelingen of drugshandel. Om dit te voorkomen kunt u voorzorgsmaatregelen nemen. Bron: Politie
Hoe voorkom je dit? Het is onmogelijk om alles te voorkomen echter alles begint bij een goede screening van de huurder. Een screening bestaat uit controle op de echtheid van de identiteit van de huurder; klopt het inkomen; kloppen de loonstroken en de werkgever; wat is het woonverleden van de huurder etc.
Vervolgens moet er een goede huurovereenkomst worden opgesteld waarbij u als verhuurder alle zaken benoemt die van belang zijn, zo ook de controle van de verhuurde ruimte.
Zo hebben verhuurders ook belang bij een zogenaamde ‘Goed Huurdersverklaring’ als zij een woning willen verhuren.
Verder zijn er praktische zaken zoals de buren aangeven dat u de woning verhuurd en of zij, bij verdachte situaties (bijvoorbeeld ‘s nachts busjes voor de deur maar overdag geen teken van leven) dit willen melden bij u, de politie en bijvoorbeeld Meldpunt Verdacht.
Voor meer tips, screening, educatie en wetenswaardigheden verwijzen wij u naar de website van www.sbwh.nl
Voor alle overige vragen kunt u bellen met 085 273 52 77 of mailen met Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] info@sbwh.nl