Vastgoedfraude verwijst naar het verstrekken van valse informatie of het verzwijgen van belangrijke feiten tijdens het verhuurproces. Dit kan variëren van het vervalsen van inkomensdocumenten, identiteitsdocumenten en het huurverleden.
Verhuurders en makelaars moeten de identiteits- en inkomensdocumenten van potentiële huurders zorgvuldig verifiëren. Dit kan door gebruik te maken van geavanceerde verificatiesystemen en door contact op te nemen met vorige verhuurders en werkgevers.
Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] tracht middels het geven van educatie om verhuurmakelaars, verhuurbemiddelaars en verhuurders bewust te maken van gemanipuleerde documenten tijdens het verhuurproces zie www.sbwh.nl onder het kopje educatie! SBWH ondersteunt de mogelijkheid dat verhuurmakelaars en -bemiddelaars keurmerkhouder van Verhuur Veilig kunnen worden, zie [https://www.scvm.nl/keurmerk-verhuurveilig/over-keurmerk-verhuurveilig]. Hiervoor dienen zij aan een aantal vooropgestelde eisen te voldoen. Met dit keurmerk laten ze zien dat zij een hoge kwaliteit van dienstverlening bieden en zich houden aan hun beloftes. Samen met de SCVM wordt het Keurmerk Verhuur Veilig uitgedragen.
Vastgoedfraude tijdens het verhuurproces kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel verhuurders als huurders. Door waakzaam te zijn en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kunnen de risico’s worden geminimaliseerd en kan een veilige en transparante huurmarkt worden bevorderd.
Alex Vooren vertrouwenspersoon in strijd tegen ondermijning met vastgoed! “De melder moet buiten schot blijven. Dat zie ik als mijn belangrijkste taak.” Alex Vooren trad onlangs aan als vertrouwenspersoon in de strijd tegen ondermijning in de vastgoedsector. “Er gebeuren genoeg ‘foute’ dingen in onze sector. Van het oneigenlijk gebruik van een gebouw, voor bijvoorbeeld hennepteelt, het verbergen van mensen of als laboratorium voor synthetische drugs, tot het witwassen van geld met een grote verbouwing. Als iemand dit wil melden zonder daarbij hun eigen positie op het spel te zetten, kunnen ze bij mij terecht. Ik zorg dat de melder bij het juiste loket terecht komt en de zaak in vertrouwelijkheid behandeld wordt.” [Bron: NVM]
Heb je vragen of wil je in gesprek met SBWH? Neem dan contact op via telefoonnummer: 085 087 86 76. Je wordt dan binnen een uur teruggebeld voor het maken van een afspraak. Binnen SBWH zijn twee personen betrokken bij dit project: Alex Vooren en Martin Benjamin.
Neem eens contact op voor meer informatie over de educatie die SBWH kan aanbieden en de screeningsmethode van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt voor veilig verhuren:
T 085-273 52 77 (ma t/m vrij 09.00 – 17.00u)
E info@sbwh.nl