Huizen in Rotterdam die zijn opgedeeld voor kamerbewoning leiden tot veel meer overlast voor omwonenden dan niet opgedeelde panden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen uit de raad. “Voor woningen waar kamerverhuur plaatsvindt aan drie of vier personen worden vier tot vijf keer vaker meldingen gedaan van woonoverlast dan voor een gemiddelde woning in Rotterdam schrijft Architectenweb.
In het splitsingsreglement staat de bestemming van het appartement. Vaak is dat ‘woning’ of ‘woonruimte’. Het is dan ook toegestaan om de woning per kamer te verhuren, want kamerbewoners wonen er ook. Soms staat in het splitsingsreglement niet alleen welke bestemming is toegestaan, maar ook welke bestemming is verboden. Bijvoorbeeld een verbod op verhuur van kamers. Staat zo’n verbod in het reglement, dan mag een eigenaar zijn woning niet per kamer verhuren (ook niet als hij een vergunning voor kamerverhuur heeft van de gemeente).
Eigenaren die nu zonder vergunning de woonruimte omzetten (kamerverhuur) of bijvoorbeeld bouwkundig splitsen zullen, nadat de vergunningsplicht herleeft, alsnog een vergunning moeten aanvragen en aan de thans c.q. dan geldende voorwaarden moeten voldoen. Huur en verhuur middels bij het Keurmerk VerHuurVeilig [SCVM]aangesloten verhuurbemiddelaars. Zo streeft de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt [SBWH] naar het veilig en gezond houden van de de verhuurmarkt.
Voor meer informatie over veilig verhuur, educatie, businesspartners en Keurmerkhouders en melden verdachte zaken kunt u contact opnemen en Melden van verdachte situaties via Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt www.sbwh.nl info@sbwh.nl 085-273 52 77